Welkom!

Feb. 2011
Welkom op mijn blog,


Mijn opzet is om elke dag te schrijven, maar de praktijk werkt soms tegen. Soms zou ik willen dat ik mijn blik kon benevelen, zodat de scherpte van wat ik zie draaglijk wordt. Ik hoop evenwel dat dit blog die functie overneemt.

Mijn utopia
"Imagine all the people living life in peace..." Imagine a world without an economy driven by the military/industrial complex, a world based on a golden rule of treating those before you as you would want them to treat you. "You may say that I'm a dreamer but I'm not the only one I hope someday you will join us and the world will be as one"
John Lennon

dinsdag 27 maart 2012

Struisvogelpolitiek


Steekelprodukties in samenwerking met Roos Dansverhalen

Vertelling/Scenario voor Open Podium-inspraak van behouddebieb-groep Spaarndammerbuurt op politieke avond stadsdeel West 20 maart 2012


Struisvogelpolitiek

Muziek
Rene Oubri Pauvre Juliette
Slow mo
 La devine nature de choses

Het was 20 maart 2012 in het vroege avonduur!

Er was eens een struisvogel die woonde in de Spaarndammerbuurt. Het ging al een poos niet goed met Struis. Ze staarde voor zich uit, keek door het raam naar de Spaarndammerbibliotheek en liet met regelmaat haar hoofd hangen. Struis leek moe, boos, verdrietig en opstandig tegelijkertijd.
Hoe was dat zo gekomen?

Struis was een vogel met idealen.
Zij was geboren in een tijd dat het geloof in vooruitgang, “welzijn en welvaart’, op haar hoogtepunt was. Democratie stond toen niet alleen voor vrije verkiezingen en de meeste stemmen gelden, maar ook voor emancipatie van mannen en vrouwen, gelijke kansen, een eerlijke verdeling van de publieke middelen, transparantie van informatie, burgerparticipatie en een respectvolle omgang met de minderheid.

In de loop der tijd zag Struis dat politiek en industrie de begrippen vooruitgang, en democratie inruilden voor het begrip vrije markt alsof het synoniemen waren en uiteindelijk deden ook de gewone burgers dat.

Maar…
hoe kon je nu een samenleving bouwen op alleen maar productie, consumptie,  shoppen en een zelfzuchtige levenstijl? Democratie gaat nu alleen nog maar over geld, maar als je dat niet hebt?


Een vrije markt werkt alleen, vindt Struis, als de mensen eerlijk, niet hebzuchtig, liefdevol, rechtvaardig en wijs zijn en als er toezicht wordt gehouden. Het lijkt alsof liberalisering alleen maar leidt tot corruptie, oplichting, fraude, diefstal, incompetentie, hebzucht en politieke miskleunen. De roofbouw op publieke middelen wordt steeds groter zoals Struis de afgelopen week weer had gezien in programma’s als Altijd Wat en Brandpunt. De overheid laat het toe dat er voor miljarden euro’s aan oplichting plaats vindt en zij neemt zelf ook catastrophale besluiten die op de schouders van de ‘arme’ burgers worden afgewenteld!

Bovendien las Struis in het boek “Onzekerheid Troef’, overschat de overheid haar kennis en heeft zij vaak boter op haar hoofd! Politieke keuzen worden gemaakt op basis van simpele redeneringen in wetenschappelijke onderzoeken. Hoezo leidt A rechtstreeks tot B? Er zijn zoveel factoren die op elkaar inwerken en die over het hoofd worden gezien? Altijd weer die onderzoekscommissies die achteraf vaststellen dat de gevolgen fout zijn ingeschat en altijd weer dat excuus dat men dit van tevoren niet wist!.

Zolang de politiek de vrijemarkt-ideologie verantwoord vorm kan geven, is veel beleid dweilen met de kraan open, ook het plan voor de bezuiniging op de Spaarndammerbibliotheek. Kijk nu toch eens op wat voor aannames dit besluit is gebaseerd? Natte vingerwerk! En waarom wel een 365 miljoen verslindende rode loper vanaf het Centraal Station?

Hoe kan het dat de wethouder geen enkele steekhoudende reactie gaf op de argumenten van de bewoners, behalve die ze al kenden uit het eerder door hem geschreven conceptvoorstel?. Erger nog, de wethouder keerde zich  ‘tegen’ de burgers door berichten zonder afzender te laten plaatsen in de Echo met een verdraaiend woordenspel. Is dat geen teken van minachting en van een bepaalde mentaliteit?

Zo was dus de democratie verworden tot een systeem waarin menselijke waarden het af moesten leggen tegen economische en tegen ondeskundigheid

Struis liet het hoofd  hangen. Het huilen stond haar nader dan het lachen.
Ze was teleurgesteld in de politiek. Ze besloot te gaan slapen totdat er weer een nieuwe democratische  wind gaat waaien!  Bedroefd zet zij zich nog eenmaal in beweging. 

Zwarte ballonnen stijgen op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten