Welkom!

Feb. 2011
Welkom op mijn blog,


Mijn opzet is om elke dag te schrijven, maar de praktijk werkt soms tegen. Soms zou ik willen dat ik mijn blik kon benevelen, zodat de scherpte van wat ik zie draaglijk wordt. Ik hoop evenwel dat dit blog die functie overneemt.

Mijn utopia
"Imagine all the people living life in peace..." Imagine a world without an economy driven by the military/industrial complex, a world based on a golden rule of treating those before you as you would want them to treat you. "You may say that I'm a dreamer but I'm not the only one I hope someday you will join us and the world will be as one"
John Lennon

dinsdag 6 december 2011

lage inkomens minder toegang tot kennis

Email aan de directie OBA


5 december 2011

Geachte directie  van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam

Wat een schok om te moeten lezen dat in 2012 voor het onbeperkt lenen van boeken het jaartarief bijna verdubbeld wordt van Euro 27,50 naar Euro 50 en dat er een leenbeperking komt van 8 exemplaren per keer.

Het adagio van de regering is dat onze kennismaatschappij onvoldoende bekwaam is om de huidige kennisvraagstukken het hoofd te bieden en dat we juist daarin zouden moeten investeren!
Het tegengestelde blijkt echter waar!


De bibliotheek is voor minder draagkrachtigen de enige overgebleven plek waar men in de huidige economie nog betaalbaar kennis kan vergaren.  Er is nog steeds een grote groep mensen die niet de middelen of de vaardigheden hebben om ict-technologie  aan te schaffen of te gebruiken en die ook om financiële redenen geen toegang hebben tot de boeken-en krantenwereld. Hierdoor  zijn zij in deze toenemende complexe wereld van de nodige kennis verstoken om als autonome burgers te kunnen functioneren.
Door de buitensporige tariefsverhoging in samenhang met het verdwijnen van een aantal bibliotheken uit de buurten wordt  de ideologische keuze gemaakt om de weg naar kennisverwerving voor de lagere inkomens af te snijden en daarmee ook hun mogelijkheden om volwaardig aan de maatschappij te kunnen deelnemen en zich daartoe te blijven ontwikkelen. Want kennis is nog altijd macht!

Kennis alleen voor de welgestelden en een proletariaat dat alleen nog het ongeschoolde werk mag doen? Maatschappelijke uitsluiting voor een steeds groter wordend deel van de bevolking?

Zou de bibliotheek, als oorspronkelijk symbool voor democratische emancipatie en gelijke kansen, welke de vorming van gelijkwaardig participerende burgers dient te faciliteren, niet een heel andere ideologische keuze moeten maken?
Waarom worden de bijdragen aan deze publieke instelling niet berekend op basis van inkomen zodat iedereen "kennis van zaken"  kan krijgen? Dat kan toch niet anders dan goed voor ons land zijn?

Met deze kennisblokkade wordt de allang wankelende democratische rechtstaat  met  haar toenemende  "in- en uitsluitingsmaatregelen" nog verder uitgehold. Een deel van de bevolking wordt domweg monddood gemaakt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten